Proves d’avaluació continuada: Bàsic 1, Intermedi 1 i Avançat 1
En què consisteix l’avaluació continuada i instruments d’avaluació
L’avaluació continuada consisteix a valorar l’aprenentatge de l’alumne a partir del seguiment del treball que fa i del progrés del seu aprenentatge. No es tracta d’una avaluació simplement fragmentada sinó que té una vesant formativa i que permet informar als alumnes i el professor del nivell d’aprenentatge respecte dels objectius plantejats i de les dificultats d’aprenentatge de cada alumne.
Els instruments que s’empren són l’observació sistemàtica, l’anàlisi de les produccions de l’alumnat i les proves específiques d’aprofitament.
Períodes d’avaluació i tipus de proves
- Octubre: Prova de diagnòstic. Ens permet detectar les mancances generals del grup i confirmar que els alumnes que han arribat per prova de nivell, estan en el curs que els correspon.
- Primer quadrimestre octubre – gener: proves de progrés i d’aprofitament.
El professor informa a l’alumne del seu progrés i li proposa mesures concretes en cas que no hagi assolit els objectius del quadrimestre. Si la classe presenta dificultats concretes amb determinades destreses, es tracta de millorar els resultats reforçant i treballant aquestes mancances a classe i casa. En el mes de gener cada alumne rep una nota de cada destresa. Com que es tracta d’avaluació continuada l’alumne és avaluat al llarg de cada quadrimestre a través de l’observació a classe i l’avaluació de tasques que realitza. L’expressió escrita s’avalua a partir de tasques fetes a classe i també a casa. Aquestes darreres s’han de lliurar i fan mitjana amb la nota de l’examen (depenent del professor suposen entre un 30% i 40% de la nota de la destresa). Durant cada quadrimestre els alumnes realitzen entre 3 i 4 tasques d’expressió escrita. També durant cada quadrimestre els alumnes han de llegir entre 1 o 2 llibres (1 llibre a Bàsic 1, la resta de nivells 2 llibres) i presentar un treball sobre el llibre. Aquest treball és avaluat i també fa mitjana, 30%, amb la destresa de la comprensió lectora. Pel que fa a la producció oral, s’avalua a través de l’observació a classe quan estan realitzant exercicis individuals, per parelles o en grups. També a través de presentacions orals a classe. - Segon quadrimestre febrer – maig: proves de progrés i d’aprofitament.
El sistema d’avaluació és el mateix que en el primer quadrimestre. Al final, el professor informa a l’alumne del progrés, i emet una nota de cada destresa a mitjan maig. - Juny i/o setembre: Proves globals en cas de no haver superat o haver participat a l’avaluació continuada. En cas de no haver participat o haver superat el curs per avaluació continuada tots els alumnes poden presentar-se a l’examen global final de juny i setembre. Només es realitzaran les parts que no s’hagin aprovat per avaluació continuada. Les parts aprovades a l’examen final de juny es mantenen fins la convocatòria de setembre, és a dir, si a un alumne li queda alguna d’aquestes parts suspesa, a la convocatòria de setembre únicament s’haurà d’examinar de la part o de les parts suspeses, tant si són de la prova escrita com de la prova oral. En aquestes proves s’acumulen els continguts de tot el curs.
Assistència necessària per participar en l’avaluació continuada: 65% de les classes.
Destreses i percentatges
Les destreses que s’avaluen i els percentatges que s’assignen a cadascuna de les destreses són els que s’especifiquen a continuació:
Nivell bàsic
Comprensió lectora: 25%
Comprensió auditiva: 25%
Expressió escrita: 25%
Expressió oral: 25%
La puntuació de les activitats d’avaluació sobre l’ús de la llengua s’ha d’incloure en la puntuació corresponent a la comprensió lectora.
Nivells intermedi 1 i avançat 1
Comprensió lectora: 20%
Comprensió auditiva: 20%
Expressió escrita: 20%
Expressió oral: 20%
Ús de la llengua: 20%
Mínim per aprovar cada part: 60%
Nota final
La nota final és el resultat dels dos quadrimestres. El pes de la nota varia de la següent manera:
- Curs bàsic 1: 30% primer quadrimestre i 70% segon quadrimestre.
- Cursos intermedi 1 i avançat 1: 40% primer quadrimestre i 60 % segon quadrimestre.
Criteris d’avaluació
A continuació, resumim els criteris que s’han de tenir en compte per corregir les tasques de les proves productives (schriftlicher Ausdruck und mündlicher Ausdruck):
Producció escrita
- Adequació: L’assoliment de la tasca; desenvolupament dels punts proposats, l’adequació del registre pel que fa al destinatari, el propòsit i la situació; l’extensió o nombre de paraules que s’hagi estipulat i que l’escrit s’ajusti al format requerit.
- Correcció: L’ús de les estructures gramaticals i sintàctiques ha de mostrar un grau de correcció
adient als requisits del nivell. També es valora que l’alumne faci servir estructures complexes de
manera ambiciosa, encara que cometi errors. - Cohesió i coherència: Organització de la informació, de les idees i del manteniment de la línia
discursiva. - Vocabulari i riquesa d’estructures: La varietat i precisió referent al contingut, estructures i lèxic.
Producció oral
- Fluïdesa: La capacitat de l’alumne per produir un discurs oral adequat al nivell corresponent que
sigui coherent amb la tasca i la situació comunicativa. - Correcció: L’ús de les estructures gramaticals i sintàctiques ha de mostrar un grau de correcció
adient als requisits del nivell. També es valora l’esforç que fa l’alumne de fer servir estructures
complexes de manera ambiciosa, encara que cometi errors. - Vocabulari i riquesa d’estructures: La varietat i precisió en l’ús del lèxic i la varietat en l’ús de les
estructures corresponents a cada nivell de manera que el desenvolupament de la tasca no es vegi
limitat per la manca dels coneixements. - Pronunciació: Els intercanvis comunicatius s’han de produir de manera que l’interlocutor no tingui dificultats per entendre l’alumne. Segons pugen els nivells, l’alumne ha de mostrar un domini més profund de la pronunciació de les paraules i dels patrons d’entonació.
- Resposta interactiva: La capacitat d’interactuar amb altres interlocutors, mostrant un repertori d’estratègies comunicatives adequades al nivell.
Proves de certificació: Bàsic 2, Intermedi 2, i Avançat 2
A diferència dels cursos anteriors, a Bàsic 2, Intermedi 2 i Avançat 2, els alumnes són avaluats a partir de les proves de certificació unificades que es duen a terme a totes les EOI de les Illes Balears.
Aquestes proves normalment es duen a terme a final de maig i les destreses suspeses es poden
recuperar al període d’exàmens de principi de setembre.
Les destreses que s’avaluen són cinc (comprensió lectora, comprensió auditiva, expressió oral, expressió escrita i ús de la llengua) a tots els nivells, llevat de Bàsic 2, que no té prova específica d’ús de la llengua, ja que les activitats d’ús de la llengua s’integren en l’examen de comprensió lectora.
https://intranet.caib.es/sacmicrofront/index.do?lang=ca&mkey=M1502111317262137083894